31 de març 2013

Estrelletes (o Crespells)

Aquest llibre és un tresor dels meus pares que guardem amb molta estima. Hi podem trobar totes les receptes dels dolços que utilitzaven quan treballaven al forn. Algunes d'aquestes són molt antigues i avui -encara que sé que a hores d'ara ja deveu estar plens d'aquestes festes- us apropo un dels típics dolços mallorquins de Pasqua, les estrelletes o crespells. A casa sempre els hi hem dit estrelletes, perquè el meu pare deia crespells a les coques de patata ... i ell era el forner!!
Abril by Maria del Mar Bonet on Grooveshark
 


INGREDIENTS:
 
- 300g saïm
- 400g sucre
- 5 vermells d'ou
- 1 tassa d'oli
- 2 tasses d'aigua (o suc de taronja, al vostre gust)
- Una micona de vainilla
- Farina fluixa (la que es "begui"- més o menys 1Kg)





Es barregen tots els ingredients i se li va afegint sa farina fins fer una massa homogènia, no massa dura. S'aplana sobre la taula i la estirem amb es rodet. Anem tallant ses figures amb els motlles i posant en una safata, les fiquem al forn a 180 º, de deu a dotze minuts. Finalment, quan  ho traiem del forn, les deixem refredar una mica i podem empolvorar amb sucre glas (al gust)
 

42 comentaris :

  1. Una recepta de dolços mai no està de més! M'agrada la paraula crespell, em sona molt mallorquina. Aquest llibre l'has de conservar bé, eh? És una relíquia! Però per això té un valor incalculable.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara el tinc jo, de fet n'he de fer unes còpies pels meus germans, que el pobre està molt vellet i no volem que es perdin aquestes receptes, elaborades durant moltíssims anys al forn de llenya, amb molt d'amor per na Joanna i en Colau.
      Un dia, potser, us poso la dels crespells (segons el meu pare i el nostres clients) que són unas coques de patata molt bones per mullar al cafè amb llet, o menjar-les amb confitures, o xocolata, o soles també.

      Bessets!

      Elimina
  2. mmm!!

    Aqust llibre té moltíssim valor. Guarda'l ben aprop del cor.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja hi és!! I avui que m'ho han portat, no deixo de toca-lor i olorar-lo.

      Bessets!!

      Elimina
  3. Provaré de fer les estrelletes... aquesta llibreta només vista de fora ja es veu que és un tresor!!! I tant que sí que heu de fer còpies!!! que no es perdi.

    I les coques de patata, ja les espero! :) Els crespells, vaja, millor que aprenguem el seu nom correcte, que com diu en XeXu, és una paraula molt bonica i que sona mallorquina,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Saps? Els meus pares no feien grans quantitats, el forn era petit, de barri, de llenya, però teníem una clientela fixa perquè ho fèiem tot a mà, com antigament i molt bo!! :)

      Aferradetes i molt bon vespre!!

      Elimina
  4. jajjaja
    saps que ens complementem en el post d'avui?
    tinc a casa a la xicota del meu fill que es mallorquina
    ha portat crespells, panades, ensaimades i us les volia mostrar
    jajajajjajaj
    ara a mes...sabrem com estan fetes: genial !!

    una aferrada
    i mil petons amb gust a Mallorca, amb gust a Sa Lluna, amb gust a Helena

    :-) + :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aiii...Helena, quina enveja que em fas!!!
      Com m'agradaria ser-hi en cos, perquè amb el cor ja em teniu!!

      Bessets i aferradetes per tots, i per a tu ninona molts més...més dolcets. ;)

      Elimina
  5. La meua dona en té un amb les tapes iguals que el que tu mostres en aquesta entrada, i ella el guarda com un tresor, i es que és un tresor.
    ...I aquestes receptes, també.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest porta més de cinquanta anys circulant, l'hem de guardar bé.

      Moltes gràcies per venir, Miquel!
      Aferradetes.

      Elimina
  6. Coi i per mail no en pots fer passar una safata..... Tenen bona pinta

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'acord!! Tu m'envies el teu mail i jo et passo...estrelletes!! :)

      Nanit, guapo!!

      Elimina
  7. Prenc nota de la recepta: moltes gràcies!

    Com han dit ja, no hi ha dubte que la llibreta és un tresor. Dos, si vols: pel què explica, i pel que significa... Salut i una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que vos surtin molt bones!!

      Aferradetes!

      Elimina
  8. Aquesta llibreta és una autèntica antiguitat, només cal mirar la portada ( ha tingut molta vida)...Segur que després dels que la van estrenar, molts d'altres hi han anat apuntant coses, fins arribar a vosaltres que podeu fer aquestes llepolies, seguint les seves receptes...
    Bona nit i bon profit

    ResponElimina
    Respostes
    1. No t'ho creuràs però jo encara no n'he fet cap, vull dir a casa. Quan era joveneta i fins que em vaig casar (amb anyets ja) vaig ajudar als meus pares durant molts d'anys, tots els dijous, dissabtes i festes de guardar, a fer totes aquestes coses. En vaig fer tantes que vaig dir que quan tanquessin el forn no tornaria a fer res ... i fins avui!
      M'agrada tenir aquestes receptes, segur que un dia (quan sigui més gran) em posaré a la cuina i recordaré vells temps. :)

      Bona tarda...bessets!!

      Elimina
  9. Em quedo amb la recepta, però esperaré uns dies,
    aquests dies de tortells i mones tinc els números vermells.
    Per cert, la libreta guarda-la en lloc segur, crec que hi han molts sentiments escrits.
    Bona nit, nina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són bon records, a més tinc les receptes escrites pel meu pare i la meva mare, dues maneres d'explicar-ho, així com són ells, totalment diferents i sempre units.

      Cuida't molt!!
      Bessets, nin.

      Elimina
  10. No hi ha millor regal que la tendresa i la dolçor.
    Prenc nota de la recepta ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a mi totalment d'acord amb tu, no hi ha millor regal.

      Bon profit!! :)
      Aferradetes

      Elimina
  11. Mmmm, quin goig que deuen fer les estrelletes tot voltant la lluna!
    Han de ser delicioses. Intentaré de fer-ne un dia i ja et diré...
    Una forta abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero el dia, mem si ho he explicat bé. A la majoria de receptes només hi ha els ingredients i ja saps que el "toc" és el que fa que siguin bones o no.

      Bessets dolcets, nina!

      Elimina
  12. Jo no estic mai tipa... porta, porta, que les vull provaaaaar!! :-))))

    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiii!!! Tu has vist el post de la CARME amb la MONA? I tu amb els CRESPELLS o ESTRELLETES!!... I el món virtual que permet veure però no menjar!! Han de millorar molt les tecnologies, eh?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, siiiiiiiiii vaig veure la mona que va fer la Carme...sospitosa li vaig dir. :)
      Plena de xocolata per tots costats, aaaaaiiiiiiiiii quina gana, i jo aquí sense tastar-la!!!

      No és difícil la recepta, anima't i ja em diràs coses!
      Aferradetes!!

      Elimina
  13. Anònim1.4.13

    Crespells Estrelletes, que mes done.Varia, camayot jejeje. son cosas molt bonnes y as de gorda aquestes informecioin en pape ya que a nes cor els y tens ya. una bessade molt forte Toni.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El nom no té cap importància si el que menges és bo, com les coses bones que tinc al cor, si senyor, que no són poques!!

      Una aferradeta ben forta, Toni,
      compte amb les panades!! :)

      Elimina
  14. Ohhhhh tresors per sa panxa i es cor.

    Bon profit !!! besades i aferrades !.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara et toca a tu explicar com es fa un dolç menorquí!! ;)

      Bessets i aferradetes!!

      Elimina
  15. Lluna, si alguna cosa he après amb aquest més de mig any que fa que sóc a Mallorca és la gran tradició gastronòmica de dolços que teniu! Recordo els primers dies que corria per aquí i volia tastar coses noves, i no me'n sortia a saber què era cada cosa! Tants noms diferents, preciosos que no havia escoltat ni llegit mai! Sort d'internet que em va permetre anar investigant a què corresponia cada nom d'aquells. Ha estat un joc bonic i fantàstic d'introducció a la gastronomia més popular mallorquina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si un dia proves de fer-ne m'avises, els vull tastar!! :)

      Bona setmana!!
      Aferradetes.

      Elimina
  16. És un dels millors llibres que mai podem tenir a recer. De tant en tant, hi fem una ullada i, com bé dius, ens embolcalla de records suaus i tendres com aquest pa que fèieu a casa.
    Abraçades de pasqua plujosa.


















    ResponElimina
    Respostes
    1. Estan entre els pastissos i les galetes, realment són unes pastes dolces que agraden molt als nens i als menys nens.

      Aferradetes ben fortes!!

      Elimina
  17. Amiga, ya me dirás si haces envios a provincias de estos productos...

    Es que uno, ante la alquimia de la cocina, es mu malo...

    Lo quemo tó...

    Un abrazo fuerte, Luna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amigo mío, sabes cómo están los portes en este país??? jejje
      La receta es sencilla, tú prueba de hacerla y, si no te sale bien, me comprometo a pagar los portes. :)

      Besos Antiqva!!

      Elimina
  18. Aquest llibre m'ha conmogut.

    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara que no sigui poesia parla de sentiments, oi?

      Bessets, guapo!

      Elimina
  19. Gràcies per compartir, guapíssima. Aquest quadern és un tresor, conserva'l i pósa'l en pràctica. Cuinar és estimar. Besades!
    Pd. Si vols, un dia quedam juntes per fer alguna recepta. Sempre m'ha agradat cuinar en companyia...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cuinar per una mateixa és mol avorrit, ara que si quedem serà divertidíssim!! :)

      Gràcies a tu...bessets!!

      Elimina
  20. Anònim3.4.13

    podries editar-lo i forrar-te per sant jordi :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per la idea però per molt que enxampés no em podrien pagar el seu valor.
      De fet, el llibre porta diverses receptes del mateix dolç, la que fèiem a casa, la que fèiem per vendre i la que donàvem a les clientes quan demanaven com es feia. ;)

      Molt bon dia, Pons!!
      Aferradetes

      Elimina
  21. Arribo tard per fer crespells? Sembla una recepta senzilla, jo és que les postres no les domino gaire... em recorden els bunyolets! Mmm... m'has fet venir ganes de dolç. I aquest llibre és un tresor!!! Res d'editar-lo per sant jordi, els secrets ben guardats ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt senzilla, segur que et surt bé!! :)

      No sortirà per Sant Jordi, aquest llibre és el secret de molts d'anys
      de sacrificis dels meus pares i seguirà sent un secret.

      Aferradetes!!

      Elimina

Benvinguts al racó!