Aquest llibre és un tresor dels meus pares que guardem amb molta estima. Hi podem trobar totes les receptes dels dolços que utilitzaven quan treballaven al forn. Algunes d'aquestes són molt antigues i avui -encara que sé que a hores d'ara ja deveu estar plens d'aquestes festes- us apropo un dels típics dolços mallorquins de Pasqua, les estrelletes o crespells. A casa sempre els hi hem dit estrelletes, perquè el meu pare deia crespells a les coques de patata ... i ell era el forner!!
INGREDIENTS:
- 300g saïm
- 400g sucre
- 5 vermells d'ou
- 1 tassa d'oli
- 2 tasses d'aigua (o suc de taronja, al vostre gust)
- Una micona de vainilla
- Farina fluixa (la que es "begui"- més o menys 1Kg)
Es barregen tots els ingredients i se li va afegint sa farina fins fer una massa homogènia, no massa dura. S'aplana sobre la taula i la estirem amb es rodet. Anem tallant ses figures amb els motlles i posant en una safata, les fiquem al forn a 180 º, de deu a dotze minuts. Finalment, quan ho traiem del forn, les deixem refredar una mica i podem empolvorar amb sucre glas (al gust)
Una recepta de dolços mai no està de més! M'agrada la paraula crespell, em sona molt mallorquina. Aquest llibre l'has de conservar bé, eh? És una relíquia! Però per això té un valor incalculable.
ResponEliminaAra el tinc jo, de fet n'he de fer unes còpies pels meus germans, que el pobre està molt vellet i no volem que es perdin aquestes receptes, elaborades durant moltíssims anys al forn de llenya, amb molt d'amor per na Joanna i en Colau.
EliminaUn dia, potser, us poso la dels crespells (segons el meu pare i el nostres clients) que són unas coques de patata molt bones per mullar al cafè amb llet, o menjar-les amb confitures, o xocolata, o soles també.
Bessets!
mmm!!
ResponEliminaAqust llibre té moltíssim valor. Guarda'l ben aprop del cor.
Ja hi és!! I avui que m'ho han portat, no deixo de toca-lor i olorar-lo.
EliminaBessets!!
Provaré de fer les estrelletes... aquesta llibreta només vista de fora ja es veu que és un tresor!!! I tant que sí que heu de fer còpies!!! que no es perdi.
ResponEliminaI les coques de patata, ja les espero! :) Els crespells, vaja, millor que aprenguem el seu nom correcte, que com diu en XeXu, és una paraula molt bonica i que sona mallorquina,
Saps? Els meus pares no feien grans quantitats, el forn era petit, de barri, de llenya, però teníem una clientela fixa perquè ho fèiem tot a mà, com antigament i molt bo!! :)
EliminaAferradetes i molt bon vespre!!
jajjaja
ResponEliminasaps que ens complementem en el post d'avui?
tinc a casa a la xicota del meu fill que es mallorquina
ha portat crespells, panades, ensaimades i us les volia mostrar
jajajajjajaj
ara a mes...sabrem com estan fetes: genial !!
una aferrada
i mil petons amb gust a Mallorca, amb gust a Sa Lluna, amb gust a Helena
:-) + :-)
Aiii...Helena, quina enveja que em fas!!!
EliminaCom m'agradaria ser-hi en cos, perquè amb el cor ja em teniu!!
Bessets i aferradetes per tots, i per a tu ninona molts més...més dolcets. ;)
La meua dona en té un amb les tapes iguals que el que tu mostres en aquesta entrada, i ella el guarda com un tresor, i es que és un tresor.
ResponElimina...I aquestes receptes, també.
Aquest porta més de cinquanta anys circulant, l'hem de guardar bé.
EliminaMoltes gràcies per venir, Miquel!
Aferradetes.
Coi i per mail no en pots fer passar una safata..... Tenen bona pinta
ResponEliminaD'acord!! Tu m'envies el teu mail i jo et passo...estrelletes!! :)
EliminaNanit, guapo!!
Prenc nota de la recepta: moltes gràcies!
ResponEliminaCom han dit ja, no hi ha dubte que la llibreta és un tresor. Dos, si vols: pel què explica, i pel que significa... Salut i una abraçada!
Espero que vos surtin molt bones!!
EliminaAferradetes!
Aquesta llibreta és una autèntica antiguitat, només cal mirar la portada ( ha tingut molta vida)...Segur que després dels que la van estrenar, molts d'altres hi han anat apuntant coses, fins arribar a vosaltres que podeu fer aquestes llepolies, seguint les seves receptes...
ResponEliminaBona nit i bon profit
No t'ho creuràs però jo encara no n'he fet cap, vull dir a casa. Quan era joveneta i fins que em vaig casar (amb anyets ja) vaig ajudar als meus pares durant molts d'anys, tots els dijous, dissabtes i festes de guardar, a fer totes aquestes coses. En vaig fer tantes que vaig dir que quan tanquessin el forn no tornaria a fer res ... i fins avui!
EliminaM'agrada tenir aquestes receptes, segur que un dia (quan sigui més gran) em posaré a la cuina i recordaré vells temps. :)
Bona tarda...bessets!!
Em quedo amb la recepta, però esperaré uns dies,
ResponEliminaaquests dies de tortells i mones tinc els números vermells.
Per cert, la libreta guarda-la en lloc segur, crec que hi han molts sentiments escrits.
Bona nit, nina.
Són bon records, a més tinc les receptes escrites pel meu pare i la meva mare, dues maneres d'explicar-ho, així com són ells, totalment diferents i sempre units.
EliminaCuida't molt!!
Bessets, nin.
No hi ha millor regal que la tendresa i la dolçor.
ResponEliminaPrenc nota de la recepta ;)
Per a mi totalment d'acord amb tu, no hi ha millor regal.
EliminaBon profit!! :)
Aferradetes
Mmmm, quin goig que deuen fer les estrelletes tot voltant la lluna!
ResponEliminaHan de ser delicioses. Intentaré de fer-ne un dia i ja et diré...
Una forta abraçada!
Espero el dia, mem si ho he explicat bé. A la majoria de receptes només hi ha els ingredients i ja saps que el "toc" és el que fa que siguin bones o no.
EliminaBessets dolcets, nina!
Jo no estic mai tipa... porta, porta, que les vull provaaaaar!! :-))))
ResponEliminaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiii!!! Tu has vist el post de la CARME amb la MONA? I tu amb els CRESPELLS o ESTRELLETES!!... I el món virtual que permet veure però no menjar!! Han de millorar molt les tecnologies, eh?
Si, siiiiiiiiii vaig veure la mona que va fer la Carme...sospitosa li vaig dir. :)
EliminaPlena de xocolata per tots costats, aaaaaiiiiiiiiii quina gana, i jo aquí sense tastar-la!!!
No és difícil la recepta, anima't i ja em diràs coses!
Aferradetes!!
Crespells Estrelletes, que mes done.Varia, camayot jejeje. son cosas molt bonnes y as de gorda aquestes informecioin en pape ya que a nes cor els y tens ya. una bessade molt forte Toni.
ResponEliminaEl nom no té cap importància si el que menges és bo, com les coses bones que tinc al cor, si senyor, que no són poques!!
EliminaUna aferradeta ben forta, Toni,
compte amb les panades!! :)
Ohhhhh tresors per sa panxa i es cor.
ResponEliminaBon profit !!! besades i aferrades !.
Ara et toca a tu explicar com es fa un dolç menorquí!! ;)
EliminaBessets i aferradetes!!
Lluna, si alguna cosa he après amb aquest més de mig any que fa que sóc a Mallorca és la gran tradició gastronòmica de dolços que teniu! Recordo els primers dies que corria per aquí i volia tastar coses noves, i no me'n sortia a saber què era cada cosa! Tants noms diferents, preciosos que no havia escoltat ni llegit mai! Sort d'internet que em va permetre anar investigant a què corresponia cada nom d'aquells. Ha estat un joc bonic i fantàstic d'introducció a la gastronomia més popular mallorquina!
ResponEliminaSi un dia proves de fer-ne m'avises, els vull tastar!! :)
EliminaBona setmana!!
Aferradetes.
És un dels millors llibres que mai podem tenir a recer. De tant en tant, hi fem una ullada i, com bé dius, ens embolcalla de records suaus i tendres com aquest pa que fèieu a casa.
ResponEliminaAbraçades de pasqua plujosa.
Estan entre els pastissos i les galetes, realment són unes pastes dolces que agraden molt als nens i als menys nens.
EliminaAferradetes ben fortes!!
Amiga, ya me dirás si haces envios a provincias de estos productos...
ResponEliminaEs que uno, ante la alquimia de la cocina, es mu malo...
Lo quemo tó...
Un abrazo fuerte, Luna
Amigo mío, sabes cómo están los portes en este país??? jejje
EliminaLa receta es sencilla, tú prueba de hacerla y, si no te sale bien, me comprometo a pagar los portes. :)
Besos Antiqva!!
Aquest llibre m'ha conmogut.
ResponEliminaPetons.
Encara que no sigui poesia parla de sentiments, oi?
EliminaBessets, guapo!
Gràcies per compartir, guapíssima. Aquest quadern és un tresor, conserva'l i pósa'l en pràctica. Cuinar és estimar. Besades!
ResponEliminaPd. Si vols, un dia quedam juntes per fer alguna recepta. Sempre m'ha agradat cuinar en companyia...
Cuinar per una mateixa és mol avorrit, ara que si quedem serà divertidíssim!! :)
EliminaGràcies a tu...bessets!!
podries editar-lo i forrar-te per sant jordi :D
ResponEliminaGràcies per la idea però per molt que enxampés no em podrien pagar el seu valor.
EliminaDe fet, el llibre porta diverses receptes del mateix dolç, la que fèiem a casa, la que fèiem per vendre i la que donàvem a les clientes quan demanaven com es feia. ;)
Molt bon dia, Pons!!
Aferradetes
Arribo tard per fer crespells? Sembla una recepta senzilla, jo és que les postres no les domino gaire... em recorden els bunyolets! Mmm... m'has fet venir ganes de dolç. I aquest llibre és un tresor!!! Res d'editar-lo per sant jordi, els secrets ben guardats ;)
ResponEliminaÉs molt senzilla, segur que et surt bé!! :)
EliminaNo sortirà per Sant Jordi, aquest llibre és el secret de molts d'anys
de sacrificis dels meus pares i seguirà sent un secret.
Aferradetes!!