16 de gener 2012

SANT ANTONI

-DIMONIS DE SA COVA DES FOSSAR-

Una de les celebracions més tradicionals de les Illes Balears és la Festa de Sant Antoni, que arriba, puntual, a la seva cita el 17 de gener de cada any.
Es tracta d'una festa molt arrelada en els costums populars, l'origen de la qual es remunta a l'antiga societat agrícola balear. En aquesta època, la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró dels animals domèstics, per obtenir protecció dels animals útils en les feines del camp.
La festa comença la vigília del sant amb el que s'anomena la Revetla de sant Antoni. Pel vespre, s'encenen grans foguerons als principals carrers i places de les viles, mentre la gent balla al seu voltant. El foc, autèntic centre de la celebració, simbolitza en aquesta festa la purificació i la renovació de la vida, el triomf del bé sobre el mal. A més a més, aquest vespre es fan torrades i tothom comparteix llonganisses, botifarrons, sobrassada i altres productes típics com s'espinagada típica de sa Pobla.
Durant tot el vespre, màgic per a molts, la música dels xeremiers sona incansable, i té lloc un dels seus majors atractius; la tradicional Ballada de Dimonis, que simbolitza les temptacions del Dimoni que Sant Antoni gloriós hagué de superar sovint. 
 
 
                                           Sant Antoni és un bon sant
                                           qui té un dobler li dóna
                                           perquè li guard s'animal
                                           tant de pell com de ploma.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Benvinguts al racó!